İşyeri Sigortası
İş yeri sigortası veya iş yeri yangın sigortası hem iş yerini hem de iş yerindeki malları güvence altına alan bir sigorta türüdür. İş yeri ile birlikte iş yerindeki her türlü muhteviyatı (demirbaş eşya, emtia, makine ve tesisat) ve camları yangın, yıldırım, deprem, infilak gibi durumlara karşı güvence altına alır. Sen de iş yeri sigortası yaptırarak ihtiyaçlarına göre düzenlenen tek bir poliçe ile iş yerini olası risklere koruyabilirsin. İş yeri sahiplerinin çalışanlarına yaptırabileceği sigorta türlerinden biri ise grup sağlık sigortasıdır.
İş Yeri Sigortası İçin Gerekli Belgeler
İş yeri sigortası yaptırırken gerekli olan belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz.
- Bina değeri
- Demirbaş, makine ve emtia değeri
- Dekorasyon değeri
- İş yerinin faaliyet konusu
- İşletme ticari unvanı
- Hırsızlık ve yangına karşı önlemler
- Şahıs için T.C. kimlik numarası
- Şirketler için vergi numarası
İşyeri Sigortası Teklifi İsteyin
İş Yeri Sigortası Neleri Kapsar?
İş yeri sigortası oldukça geniş kapsamlı bir sigorta türü olduğu için sigorta yaptırırken poliçede yer alan teminatları en doğru şekilde belirlemen gerekir. Çünkü sigortanın kapsamı, şirketten şirkete değişkenlik gösterir. Fakat genel olarak bütün sigorta şirketlerinde ana teminatlar bellidir.
İş yeri sigortasının ana teminatlarını şu şekilde sıralayabiliriz.
- Deprem, yıldırım, yangın (muhteviyat)
- Dahili su baskını
- Grev, lokavt, halk hareketleri, terör ve kötü niyetli hareketler
- Sel ve su olayları
- Hırsızlık, kasa muhteviyatı, hırsızlık
- Yangın ve yangın kaynaklı dumanın neden olduğu hasarlar
- Fırtına
- Kapı ve çerçeve camlarının kırılması
- Taşıt çarpması nedeniyle oluşan hasarlar
- Enkaz kaldırma masrafları
- Yer kayması ve toprak çökmesi
- Elektronik cihaz
- Ferdi kaza
İş yeri sahiplerini tehdit eden risklerden biri de siber güvenliktir.
İşyeri Sigortası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
İş yeri sigortası kapsamında olmayan ve karşılanmayan riskler, sigortanın genel şartlarına göre belirlenir. Bu riskleri ek sözleşme ile de poliçeye dâhil etmek mümkün değildir.
- Kamu otoritesinin kararına göre sigortalı bütün değerler üzerine tasarruf konulması kaynaklı olan zararlar
- Alçak basınçtan kaynaklanan zararlar
- Askeri hareketler nedeniyle meydana gelen hasarlar
- Nükleer sızıntılardan kaynaklanan meydana gelen zararlar
- Yangın dışında sigortalı ürünlerin yanması sonucu meydana gelen hasarlar
İş yeri sigortasında tazminat ödemesi, sigorta şirketi tarafından yapılan hasar tespiti sonrası gerçekleşir. Türkiye Sigortalar Birliği tarafından belirlenen genel şartlara göre bu süre, 1 ay olarak sınırlandırılır.
İş yeri sigortasının avantajlarını kısaca şu şekilde sıralayabiliriz.
- İş yerindeki çalışanların güvenliğinin suiistimaline karşı meydana gelen zararları teminat altına alır.
- İş yerini doğal afetlere karşı korur ve herhangi bir risk faktörünün gerçekleşmesi durumunda hem maddi hem de manevi tahribatı karşılayarak mal kaybı yaşamanı önler.
- Uygun primlerle hem iş yerini hem iş yerindeki malları güvence altına almanı sağlar.
- Ek teminatlarla güvencenin kapsamını genişletme imkânı sunar. Bu sayede maddi anlamda bütçeni güvence altına alırken aynı zamanda manevi anlamda da kendini korumuş olursun.
5584 sayılı Sigortacılık Kanunu’na göre iş yeri sigortası yaptırmak zorunlu değildir. Dolayısıyla iş yeri sigortası yaptırmadığında herhangi bir cezai yaptırımla karşılaşmazsın. Ancak bu durumda iş yerinde meydana gelen kaza sonucu meydana gelen zararı karşılamak için senin ödeme yapman gerekir. Üstelik kaza sonrası iş yerin kullanılamayacak duruma gelirse maddi anlamda büyük sıkıntı yaşayabilirsin. Oysa iş yeri sigortası yalnızca iş yerini değil, aynı zamanda çalışanlarını da güvence altına alabilirsin.
Günümüzde iş yeri sigortası yapmak için hizmet sunan birçok sigorta şirketi vardır ve bu sigorta şirketlerinin sunduğu iş yeri sigortası fiyat teklifleri, şirketlere göre değişkenlik gösterir. İş yeri sigortası fiyat hesaplaması yapılırken poliçenin kapsamı, iş yerinin faaliyet alanı, yer aldığı bölge, faaliyetin risk çözümlemesi gibi birçok ayrıntı göz önünde bulundurulur. Poliçe kapsamına dahil edilen riskler ne kadar fazla ise iş yeri sigortası fiyatları da o kadar fazla olur. Bununla birlikte iş yerinin coğrafi konumu da sigorta bedelinin artmasına neden olabilir. Örneğin terör bölgeleri riskli grupta yer aldığı için buradaki iş yerlerinin primi, diğer iş yerlerine göre daha yüksek olur.
Poliçede yer alan teminatlar ve bu teminatların limitleri de poliçenin fiyatını etkileyen unsurlardır. Bu nedenle teminatları iş yerinin yapısına göre belirlemen çok önemlidir. Bu konuda sigorta şirketinden yardım alabilir ve olası bir hasar durumunda problem yaşamamak için en kapsamlı ve uygun fiyatlı poliçeyi hazırlamalarını sağlayabilirsin. Sigorta şirketleri, benzer kapsama sahip ürünler için farklı fiyatlar hazırlayabilir. Bundan dolayı konut sigortası gibi bütün sigorta ürünlerinde olduğu gibi iş yeri sigortasında da farklı sigorta şirketlerinden teklif alman yararlı olacaktır.